Vraag en oplossing

Welke oplossingen bieden wij aan op jouw vragen.

Ik ga bouwen, hoe moet ik verwarmen?

Een vraag met veel verschillende uitkomsten. En wanneer je het standaard parcours volgt en je klopt aan bij verschillende verwarmingsinstallateurs dan krijg je verschillende antwoorden. Meestal afhankelijk van hun voorkeur en partnerships.

Ons antwoord: Het is cruciaal dat de technieken, zoals verwarming, afgestemd staan op jouw manier van leven. Dit bekom je enkel door te analyseren hoe je woning gebouwd is/wordt, hoe je gezin leeft en hoe de andere technieken hier invloed op hebben.

Wanneer je enkel naar verwarming gaat kijken bega je de fout die veelal gemaakt wordt. Je  zou dan de technieken isoleren en apart laten werken tov elkaar. Dit maakt dat er veelal over gedimensioneerd wordt, te veel betaald wordt en een hoger verbruik zal zijn als resultaat.

Technieken geïsoleerd tov elkaar is dus geen passende oplossing. Het is ook duidelijk dat een woning nood heeft aan één geheel van technieken die afgesteld staan op elkaar en samenwerken om een gezond en energie-efficiënt resultaat te bekomen.

EPBeter zorgt ervoor dat het recept van technieken gemaakt wordt voor jou. Bij onze diensten: Energie audits en Advies technieken

 

“Hoeveel #zonnepanelen moet ik leggen en is een #thuisbatterij nodig?”

Groene #energie zelf kunnen opwekken is natuurlijk een goed idee. Beter voor onze planeet dan vervuilende centrales. Maar wat doe je met de opgewekte energie? Dat is eigenlijk de vraag die gesteld moet worden. Het hoogste rendement haal je wanneer je alle energie die je opwekt ook effectief gebruikt want op dat moment gebruik je minder dure energie uit het net.

Wanneer je niet thuis bent wanneer je zonnepanelen energie opwekken zal je merken dat je rendement al een stuk zal dalen. Op dat moment blijkt een batterij de goede oplossing. Zo kan je de energie opslaan die je opwekt.
Echter hou je hier ook best rekening met enkele technische aspecten. een batterij heeft een beperkte oplaad en afgifte capaciteit. Als je dus met de zonnepanelen 3500W opwekt en je batterij kan opladen aan 500W wil dat zeggen dat je nog steeds 3000W over hebt. Wat moet je daar dus mee doen?
Daarnaast is het dikwijls zo dat een batterij beperkt vermogen kan afgeven. Dus ’s avonds kom je thuis en wil je de batterij gebruiken om energie te leveren bvb om te koken. Dan zal je ook hier maar een beperkt vermogen kunnen uithalen en dus niet alle energie nodig om te koken uit je batterij kunnen halen.

Dan is er nog de vraag, hoeveel panelen heb ik nodig?
Dat is afhankelijk van hoe je leeft, wat je verbruikers zijn, hoe je de woning verwarmt, welke wijzigingen je verwacht aan je situatie, … Probeer er steeds voor te zorgen dat je de opgewekte energie allemaal op dat moment kan verbruiken.

De veel gestelde vraag heeft dus vele verschillende uitkomsten. Maar daarom is EPBeter blij dat we hierin kunnen ondersteunen.

Enerzijds de berekening van hoeveel panelen je nodig hebt, thuisbatterij ja of neen, …
Daarnaast bieden we ook een oplossing om de energie te gebruiken wanneer je ze opwekt. Zo kan je aan de hand van #energiemanagement je verbruikers automatisch gaan in en uitschakelen om je efficiëntie te verhogen en kosten te besparen.
Als groot extra voordeel zorg je dan ook voor een betere verdeling naar afname uit het net en dus een lager #capaciteitstarief wanneer het in werking treedt.

Zonnepanelen of PV panelen zijn dus meestal een hele goede en logische keuze. Maar beredeneer zelf goed wat je echt nodig hebt, of laat je bij staan door een specialist.

 

“Kan een Smart Home/Building zijn investering terug verdienen?”

Een bedenking die we regelmatig moeten verantwoorden. een Smart Home/Building is toch puur comfort en kost een grote hap van het bouwbudget. Toch is het tegendeel waar als je het op de juiste manier toepast.

Een insteek op energetisch vlak verandert alles aan deze technologie. Een goed geïntegreerd smarthome of smartbuildings zorgen er voor dat de technologiën met elkaar spreken en elkaar versterken.
De eerste winst zit het in het feit dat je investeert in één slim systeem dat alle andere “domme” technieken aanstuurt. Bij voorbeeld als je een slimme warmtepomp, ventilatieunit, verlichting, … neemt dan betaal je telkens de intelligentie wat duurder uitkomt dan één intelligentie.

Daarnaast zorg je ervoor dat je door één geheel te vormen van je technieken er voor zorgt dat deze samen werken en energie besparen. Dit anti-voorbeeld laat zien hoe het in een klassieke installatie kan zijn; De situatie: screens die gesloten zijn en de zon wordt buitengehouden. Op dat moment meet je thermostaat een te koude temperatuur en schakelt de verwarming in.
Door gebruik te maken van technologie zorg je er voor dat je de zon gebruikt als gratis verwarming in je woning.
Dit kan je doorgedreven integreren door rekening te houden met weersvoorspellingen, inertie van je gebouw, aanwezigheid etc.

Door slim te integreren kan je ook E-peil punten winnen. Deze kunnen handig zijn om je onroerende voorheffing niet te moeten betalen voor 5 jaar.

Extra voordelen krijg je door één systeem dat je technieken stuurt. Wanneer is het slim om te ventileren? Wanneer verwarmen? Waar en hoeveel? Wat doe ik met mijn energie opgewekt door mijn zonnepanelen? En hoe beperk ik mijn capaciteitstarief? etc.
Allemaal vragen waar je smartbuildings een oplossing voor kan aanbieden.

Wil jij weten of het voor jou ook handig is om te werken met een smart home/building? Laat me even een bericht en dan helpen we je graag verder bij EPBeter. We zoeken samen naar de oplossingen om jou te laten besparen op energie, plaats en kosten.

“Mijn installateur doet een gratis dimensionering, bij EPBeter is het een betalende dienst. Hoe komt het dat dit bespaart?”

Een zéér terechte vraag. Bij EPBeter is het doel om energie, kosten en plaats te besparen. Elke dienst heeft dit dan ook als doel. Wat het grootste verschil maakt is dat we alle technieken samen dimensioneren. Het voordeel zag je reeds in de vorige post van deze reeks. Daarnaast is het een onafhankelijk advies. Een dimensionering die enkel rekening houdt met jouw wensen en benodigdheden. EPBeter heeft geen voordeel aan een verkochte installatie, het grootste plezier halen wij uit tevreden klanten die bij aankoop ruimschoots de kosten van EPBeter hebben terug verdiend.

Op die manier besparen wij op aankoopprijs en energie